onsdag 27 april 2011

Naturljud i Enviken


Ljud är kul.
Vårfåglar vid vattnet. Ljus vårkväll vid Askakaren.
I viken var det grodor som lekte. Jag har aldrig tidigare fått höra när grodorna sjunger i kör, nu fick jag det. Precis när isen lossade så kom grodorna för att socialisera och göra nya små grodor. Ljudet påminner om fågelläten, men det var alltså grodor i vassen.


Vi har eldat i stugan. Ljudet när det sjunger i kakelugnen är en av flera favoriter. Vedspisen kom inte till användning, det var en sån sommarvärme ändå i huset.

Påskrocken på Tängergårn. Tre band för kvällen: Little Andrews, hurley and the blue dots, och så avslutande by-hjältarna för kvällen, Ulf-Runes. Rock n roll får man väl nästan säga också är ett naturljud i Enviken. Stort tack till Lasse Jonsson som arrangör för kvällen, i samarbete med många andra givetvis, ovärderliga funktionärer.






Ett vårtecken lika säkert som något, de fina bilarna kommer fram ur sin vinterförvaring. Ibland undrar jag om klenoderna får bo i folks vardagsrum över vintern? När kvällen var slut på Tängergårn med Påskrocken fick jag uppleva ett annat mäktigt naturljud som finns vid fina tillfällen i Enviken. Hur gammel-bilarna på parkeringen varmkörde och skapade ett mega-dovt muller i allra lägsta frekvensregister.


Väldigt bra vecka detta! Jag har kommit igång med en utmärkt veckoplanering där jag prioriterar min tid på ett nytt bra sätt. och dessutom hinner jag med fem kvällar av dans mellan söndag (Påskrocken) till lördag, Valborgsfirande. Skönt att vila i dansen!

Varma ljusa vårhälsningar, Eva

måndag 18 april 2011

Skratt, glädjetårar och jubel på Gala

Folk- och världsmusikgalan 2011 har just gått av stapeln i Göteborg, på Konserthuset. Det var en riktigt kraftfull uppslutning på både artist- och publiksidan, och vi har haft så jublande roligt. 1100 personer i Konserthuset!


Jag har klappat i händerna så mycket att händerna värker. Och jublat och stampat i golvet över alla värdiga pristagare, och över alla underbara artister som spelat mellan prisernas utdelande. När Residans gav sin föreställning (trailer på 7 min) av "Polskans historia i Sverige" fick jag både skratta och njuta av denna underbart fina, rörande och komiska dansföreställning. Ja, jag erkänner, jag har sån där humor, det var roligt att se mina kompisar Anton Schneider, Olov Misgeld, Petter Berndalen m fl komma in på scen som karaktärer ur filmen Torsk på Tallin. Och sen dansa polska i nån sorts galen mötas-separera-koreografi.
Och när årets hederspris delades ut fick jag tårar i ögonen. Märta Ramsten som samlat in visor för Svenskt visarkivs räkning blev årets hederspristagerska. Märta har under årens lopp hjälpt mig så många gånger, med så stor kunskap och kärlek för visorna. Priset för årets traditionsbärare gick till Susanne Rosenberg, min sånglärare under tiden på musikhögskolan, och bandledare för Rosenbergs Sjua där jag sjöng under alla år gruppen existerade. Ja, att få applådera fram Susanne till prispodiet var också en av kvällens absoluta glädjehöjdpunkter.

Lena Adelsohn Liljeroth i klänning av makens återanvända slipsar. I like!

Jag hade äran och nöjet att vara värdinna för kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och jag tror hon hade en stark och fin upplevelse av mångfalden och spetsen av folk- och världsmusik. Att våra beslutsfattare får uppleva musiken och dansen i levande form är den absolut bästa vägen till ökad kunskap om vad vi håller på med i denna del av kultur-sfären. Lena har också påpekat vikten av synlighet för folk- och världsmusik och det är precis detta RFoD arbetat för ska ske genom att initiera Folk- och världsmusikgala. RFoD är huvudarrangör men givetvis är en mängd olika organisationer och institutioner med som medarrangörer. 34 olika organisationer faktiskt! I år var Kultur i Väst den lokala arrangören, genomföraren, och nästa år blir det Folk- och Världsmusikgala i Malmö, 20-22 april 2012. Alla samverkanspåartners och medarrangörer finns med på galans egen hemsida: www.gala.se
På P2's hemsida finns web-tv och radio för er som vill lyssna och se:
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2406

Det blev en hejdundrande efterfest på Parken, en av nattklubbarna på Avenyn. Mycket dans, levande musik, och dj Iris. Jag sov väl ungefär 2 timmar innan det var dags att vakna igen och kasta sig in i nästa uppdrag. RFoDs medlemsmöte. 4 timmars viktiga samtal om föreningens nuläge och framtid.
Kaffe kaffe kaffe, makes the world go around...
Därpå följde en premiär för mig. Hannu Kella, accordeon, och jag har repat under vintern och våren, och vi spelade vår första konsert i Härlanda kyrka kl 18 igår. Ingen rast och ingen ro, det var bara att kasta sig in med full fokus och närvaro i musik från Finland, Åland, Sverige, Estland, Canada, Irland och Ryssland. Jag kan avslöja att jag hade en del sömnbristfrossa vid det här laget. Men varför inte, kan en del människor åka Vasalopp så kan jag göra detta. Hela denna vecka, från måndag morgon till söndag kväll, har varit en lång turné till Stockholm, Uppsala, Stockholm igen, hem och göra hela gala-helgen (seminarier, kringaktiviteter, gala, medlemsmöte) med avslutande söndagskonsert för Hannu och mig.

Igår kväll var det bara att slockna och glida in i dvala. Har sovit nästan 13 timmar eller nåt, och nu är det en ny underbar dag. Hojen ska hämtas och besiktigas, ikväll tar vi det lugnt min dotter och jag. Tack till mormor och morfar som skött om all markservice hemma under denna intensiva helg. Tack till alla som så generöst har hjälpt mig hela denna vecka, vackra själar, vackra människor. Jag fick en cd i Uppsala och jag har lyssnat på Jagjit Singh varje gång jag kännt behov av kraftsamling, tack Essam. Tack RFoDs styrelse, underbart att få vara i samma lag som er! Många bäckar små och stora.....nu ska vi njuta och fortsätta framåt!

Eva

onsdag 13 april 2011

Galet roligt på turné


Vilka otroliga dygn det varit just nu. Intensiv närvaro i musiken och i möten med människor. Det är bara att försöka dra i sig varje unikt ögonblick. Sällsamma möten under hela turnén, med vänner från förr och med nya vänner. Efter gårdagens konsert blev det jam på Hijjaz (Uppsala) och vi snackade gamla Falu Folkmusik festival-minnen. Att vi som växte upp i Falun när festivalen fanns upplevde så mycket musik från världens alla hörn, och trodde att det var något sorts normalt tillstånd för en mindre ort. Inte bara jag har tydligen fått bestående "men" efter denna fantastiska FFF-upplevelse.

Och så ska jag säga att nu börjar jag få dansabstinens. Kan inte låta bli att dansa ensam hemma.

I morse vaknade jag med kaffe till indisk musik. Tåg hem till Göteborg och en repetition för söndagens konsert med finske accordeon-spelaren Hannu Kella. Imorgon tillbaka till Stockholm för tredje konserten med american roots, Simon Stålspets och jag, hemma hos Izzy Young på Wollmar Yxkullsgatan kl 19. Varmt välkomna!

Nu ska jag återhämtningsvila!
Eva

tisdag 12 april 2011

Turnébilder american roots

American roots, Simon Stålspets och jag, premiär igår kväll på Restaurang Backstugan. Vid Filmstaden i Solna. Tack kära publik som kom och lyssnade, tack restaurangen! Glad att få dela denna kväll med just er. Vilken härlig lokal för akustisk musik!

Under eftermiddagen innan giget repade vi i kajakklubbens hus.


Vårkänslor.

Mera vårkänslor.
Nu iväg till Hijazz och kvällens spelning med Simon Stålspets, mera american roots!
Kram, Eva

lördag 9 april 2011

Irmelin i Helsingfors


Jag är så priviligierad som får ut och resa med så sköna brudar som Karin och Maria i Irmelin. Vi har gjort konsert i Helsingfors igår kväll. På Luckan, ett sorts kulturhus mitt i stan. Det gick himla bra och vi hoppas publiken hade lika roligt som vi. Vilket vi också fick höra i kommentarerna efteråt. Scenen var en intim liten teaterscen, med bra scenljus, svarta draperier, som en liten black box men med assymetrisk sittning. Rummet, publiken, stunden gav allt man kunde önska, vi sjöng utan mikrofoner för publiken var så nära oss, och rummet hade bra akustik. Det blir så oerhört nära så, acapella, inga instrument, inga noter eller notställ, ingenting emellan oss och publiken. Några av våra sånger hade vi uruppförande på denna kväll. Efter konserten blev det en härlig stund i hotellbaren med finska vännerna Viveca och Tytti, ett glas rött, finska tapas med renkött och rökt fisk, en massa intressanta samtal om musiken, teatern, livet. Efter en tidig morgon och en lång och innehållsrik dag sov jag som om jag vore medvetslös, ända tills nästa dag.

Idag var det kursdag på Ravintola-huset. Sång och åter sång, nästan en hel dag, med ca 25 deltagare, ett riktigt härligt gäng. Det är något alldeles särskilt att sjunga timme efter timme och bara på gehör, utan noter. Lyssningen skärps, gruppen gjorde stora framsteg med alla dessa svenska sånger som de inte hört förut. Vi jobbade med sväng, flerstämmigt, lätthet i rösten. Tyvärr fick jag avvika från kursen redan idag p gr av att jag måste flyga hem. De andra fortsätter imorgon. Jag kommer att sakna dessa sköna sångare vi just börjat lära känna lite. Vi i Irmelin hoppas få komma tillbaka nästa år!

Önskar god kväll!
Eva

tisdag 5 april 2011

Dagens äventyr med hojen


Vilken spännande upplevelse det blev idag! Väl på plats på besiktningen, med silvertejpad hastighetsmätar-vajer men på gott humör: Det första mc-provningsmannen gjorde var att vrida på gashantaget - och dra av gas-vajern! Nu tror ni jag kör en rishög, det tycker inte jag, jag kör en mycket väl omhändertagen veteranhoj. Verkstan, auktoriserad och fantastisk verkstad, har bytt gas-vajer för kanske 4-5 år sedan.

Så besiktningen slutade efter 30 sekunder och jag fick hjälp att fixa högvarv på tomgången så jag kunde köra med kopplingen bort till min mek som inte ligger särskilt långt bort från provningen. Tur i oturen. Skönt att slippa dra av vajern själv mitt under körning. Om det går så kan man hitta nåt positivt med det mesta.

Lunchen idag togs på Rosa Mi, köttbullefiket. Varje stund jag får arbetar jag nu med text. Det är många sånger som ligger i pipe line nu. Och köttbullefiket gav väldigt rätt miljö för Townes van Zandt-sångerna vi ska spela nästa vecka. Pancho and Lefty, samt I'll be here in the morning. Rosa Mi är ett helt otippat mysigt ställe vid Svedenborgsplatsen på Hisingen. De flesta i kundkretsen kommer i hantverksarbetarkläder, byggarbetarkläder, elektriker, snickare. MC-kläder sticker inte ut särskilt mycket, om det nu spelar någon roll.

Så nu är det tomt där hojen ska stå, meken har beställt gasvajer och ska sätta på hastighetsmätarvajer också. De ska verkligen ha en eloge på Kenneths MC, de är riktigt service-minded! Det var via min körskola jag kom i kontakt med dem. Proffsiga, mycket trevliga att ha att göra med. Alltid fullbokade. Men idag fick jag ändå hjälp att byta en trasig baklykta, plus den första vajern som jag silvertejpade fast. Fastän jag inte hade bokat tid. Hade det inte varit för en skruv som satt så hårt att det krävdes specialbehandling, då hade de fixat den där hastighetsvajern också. Det kallar jag service.

Eva

söndag 3 april 2011

Premiärtur med hojen

Vilken kväll, vilken energi i luften! Vårfåglar i Lärjeåns dalgång. Ännu inte ett grönt strå på marken, bara fjolårets raggiga grästuvor.

En underbar kvälls-sol. Jag tog en promenad att se till min hoj där den stått på vinterförvaring.

Igår sa hojen ifrån, den kunde INTE tänka sig en premiärtur i fukt och dimma. Det var ju suddigt ute. Inte direkt lockande tyckte hojen, så den blåvägrade och fick åka in i garaget igen. En ny omgång batteriladdning sattes igång över natten. Och så idag, på första försöket drog motorn igång. Nu i ljus vårskymning, då passar det minsann! Vajern till hastighetsmätaren har lossnat, och jag fick trycka in den så gott det gick, men det medförde lite konstiga ljud som jag vill se till imorgon. Vi tog oss iallafall ut på en fin premiärtur, Hondan och jag. Skön känsla att vara igång igen! Dock ringrostig som vanlig, jag alltså, inte hojen. Undrar när jag ska få tid att bara vara ute och köra i lugn och ro. Jag är inte så förtjust i att sticka ut i rusningstrafik det första efter vintern. Jag vill gå en grus-kurs! Ja, det ska jag försöka pricka in. SMC håller grusurs har jag läst.

Tidigare idag har jag sjungit fyra timmar med the Mamas i Stenkullen. Vad roligt att träffa dem! Förutom intensiv sångutlärning och folksångs-coachning även lunchsamtal mellan himmel och jord. Mycket skratt, men också största allvar.
Efter sångkursen jag höll i blev det ett besök i fina Jonsereds fabriker hos min fina vän Cecilia. Vi satt i verkstan där Cecilia producerar ljuskronor, smycken, trådslöjd, finurliga vardagsföremål som gör mig glad, textila små konstverk, kläder, tant-medaljer mm. Det blir vårmarknad så småningom på Jonsereds fabriker och då kan man köpa Cecilias unika skapelser. Återigen, det goda samtalet med mycket skratt och djup. Jag är en väldigt lycklig människa som får vara mitt i allt detta.
Eva

fredag 1 april 2011

Röda stövlar, marknadsföring och järnvägskafeet i Kil

Det är inget april-skämt detta, men jag fann igår ett par röda stövlar på Röda Korset i Arvika. För 10 kr! Ett par nya stövlar kan verkligen lysa upp tillvaron, och hur svårt är det inte att hitta stövlar som ser ut som man vill att de ska vara? Och där finner jag dessa röda, och i rätt storlek, sitter som gjutet. Återvinning = grön framtid = bra för alla. Jag säger bara det, Röda Korset i Arvika har försett mig med så roliga shoppingupplevelser genom alla år jag varit på Ingesund.

Nu har jag haft min sista föreläsning för läsåret i kursen "Att vara frilansmusiker". Det känns viktigt att musikstudenter får så pass mycket kunskap med sig i detta redan under utbildningstiden, så att de ska kunna navigera så bra som möjligt i sin kommande verksamhet, i livet efter Musikhögskolan.
Det handlar om frilansmusikerns utrymme på en marknad som både innehåller kulturbidrag/stipendier och en verklighet med entreprenörsskap, tillgång och efterfrågan, marknadens krafter. Vår verklighet befinner sig ofta i ett spänningsfält mellan dessa båda poler.

Igår pratade vi mest om marknadsföring, och vikten av att lägga tid på att grundarbeta vad vi vill kommunicera. Finna tydlighet.
För att göra en bra marknadsföring behöver vi definiera vårt projekt, ena gruppen, komma överens om vart vi vill och hur vi kommer dit, kortsiktiga och långsiktiga mål. Varje gång vi använder oss av specifika mål får vi hjälp att rikta våra inneboende krafter dit, vår uppmärksamhet dit. Att vara verksam som frilansmusiker är i högsta grad en konst att hålla många bollar i luften samtidigt (risk för att bli splittrad) och att ta vara på sina inneboende resurser, inre tillgångar i sin egen person, att orka driva framåt mot de uppsatta målen.

Kil-svackan…..som den kallas av oss gästlärare som reser mellan Göteborg och Arvika. En klassiker, tågbytet i Kil som ofta är en timmes väntan. Kilsvackan beklagas och avhandlas i princip varje gång på det sunkiga lärarboendet "Åsen", det ingår liksom i rutinen, som ett socialt kitt.

Men jag har alltid gillat Kil. För min morfar åkte dit i sitt jobb som post-tjänsteman. Han jobbade på postvagnen, tåget, som for mellan Falun och Kil.
De finns fler glädjeämnen i Kil. Min hemliga bok-skattkista…..fynden denna resa blev tre nyutgivna snygga diktböcker av nutida poeter. Kan alltid vara en viktig ny upptäckt i sökandet efter bra textförfattare till ny musik…


Och så har vi förstås järnvägsfiket i Kil. Jag blev så glad att de hade morgonöppet idag så jag kunde köpa kaffe. De öppnar kl 6 på vardagmornarna. Härligt! Hur kul är det att sitta på en tågstation i tre kvart, med kaffeabstinens, och spana in i ett mörkt och stängt kafé? I Kil behöver man inte lida. Hembakat bröd och gott kaffe, och jättetrevlig personal. Vid borden sitter några stamgäster i pensionsålder, farbröder med helt underbar bred Värmländsk dialekt. "Snart kömmer pöjkera" - "Jovisst". Och strax kom ett helt gäng byggnadsarbetare in på fiket.



Bortom stationsplan ligger genomfarten i Kil, raggar-stritan.
Dags att ta helg snart, bara några uppgifter till på skrivbordet i vårt fina kontorslandskap högst upp på Oceanen. Älskar utsikten från mitt fönster, ut över kanalen, Sjöfartsmuseet.
Varma hälsningar, Eva